Wubi

12.12.2010 11:15

 

icon.png Wubi je instalátor Ubuntu určený pro operační systém MS Windows, který umožňuje Ubuntu nainstalovat a odinstalovat stejně jako kteroukoli jinou aplikaci určenou pro Windows. Můžete tak Ubuntu vyzkoušet bez nutnosti dělení disku, instalace zavaděče a bez obav ze ztráty dat.

 

Hardwarové požadavky

 

  • 256 MB RAM
  • 5 GB místa na disku
  • Windows 98, 2000, XP, Vista

IconsPage/warning.png Windows ME není podporován.

 

Před instalací

 

IconsPage/save.png Ze stránek Wubi si stáhněte instalátor a spusťte ho.

IconsPage/info.png Pokud máte k dispozici instalační CD Ubuntu, nemusíte nic stahovat - instalátor je na něm obsažen, stačí ho tedy vložit do mechaniky a ze spuštěné nabídky zvolit Instalace ve Windows.

wubi-umenu.png

 

Instalace

 

Samotná instalace je velmi jednoduchá a nevyžaduje téměř žádné zásahy od uživatele.

V prvním kroku instalace si zvolte přihlašovací jméno a heslo pro Ubuntu. Máte zde také možnost ovlivnit, na který disk se bude Ubuntu instalovat, kolik místa zabere a také jaké uživatelské prostředí bude použito. Pokud nevíte, ponechte přednastavené hodnoty a pokračujte pomocí Nainstalovat.

wubi-instalace.png

Nyní se stáhnou potřebné instalační soubory (téměř 700 MB).

wubi-stahovani.png

IconsPage/info.png Pokud instalujete z CD, jsou použity soubory z něj a nic nestahuje. Pokud máte k dispozici ISO obraz Ubuntu CD, můžete použít ten - stačí, když bude ve stejné složce jako instalátor.

Po skončení stahování a kontrole stažených dat vás systém vyzve k restartu.

wubi-restart.png

Po spuštění počítače se vám objeví nová nabídka, kde můžete zvolit, zda se spustí Ubuntu nebo Windows. Vyberte Ubuntu, aby mohla být instalace dokončena.

wubi-boot.png

Nyní proběhne samotná instalace Ubuntu. Instalátor je sice textový, ale nevyžaduje žádné zásahy od uživatele. Podle výkonu počítače vyčkejte 10 - 15 minut, než se instalace dokončí a restartujte opět počítač. Nyní již můžete z nabídky vybrat Ubuntu a užívat si svůj nový systém.

 

Odstranění

 

Takto nainstalované Ubuntu můžete odstranit hned několika způsoby.

Za prvé pomocí nástroje pro správu aplikací ve Windows, kde prostě vyberte Ubuntu a odinstalujte ho. Dalším způsobem je použití spustitelného souboru uninstall.exe, který naleznete ve složce, kde máte Ubuntu nainstalováno. Třetí možností je znovu stáhnout instalátor a spustit ho - instalátor sám pozná, že je Ubuntu nainstalováno a nabídne vám možnost odebrání.

wubi-uninstall.png

IconsPage/info.png Pokud jste během instalace stahovali instalační soubory, odinstalátor vám nabídne zachování ISO obrazu CD pro pozdější použití.

 

Tipy a triky

 

 

Přístup k souborům z Windows

Soubory, které jsou na stejném disku jako Ubuntu, naleznete v adresáři /host. Ostatní disky naleznete v adresáři /media.

 

Zdroj: wiki.ubuntu.cz