Ubuntu Tweak

13.12.2010 17:26

 

ikona.png Ubuntu Tweak je zajímavý nástroj, kterým lehce nastavíte i jinak velmi těžko přístupné předvolby systému a je maximálně vhodný pro různá po-instalační nastavení. Mezi nejzajímavější funkce tohoto nástroje patří:

  • Opravdu snadné přidání dalších neoficiálních zdrojů softwaru!!

  • Možnost nastavení zobrazení ikon jako Počítač, Koš, ... na ploše!!

  • Jednoduchá správa efektů 3D pracovního prostředí.

  • Jednoduché přidání šablon, skriptů a pluginů do Nautilu.

  • Přehledné nastavení asociace souborů a aplikací.

Rozšířená nastavení pro Nautilus (správce souborů), správu napájení a pracovní prostředí GNOME.

attachment:2ubuntutweak.png

 

Instalace

 

IconsPage/editor.png Ubuntu Tweak není ve zdrojích Ubuntu, proto si přidejte zdroj:

 

Ubuntu 9.10 a novější

 

Pro ubuntu 9.10, 10.04 si nejdříve přidejte zdroj:

sudo add-apt-repository ppa:tualatrix/ppa

 

IconsPage/apt.png Nyní nainstalujte balík ubuntu-tweak

 

IconsPage/info.png Případně můžete nainstalovat balík Ubuntu-Tweak ze stránek getdeb.net.

 

Starší verze Ubuntu

 

Pro starší verze ubuntu si přidejte zdroj podle vaší verze systému:

deb https://ppa.launchpad.net/tualatrix/ubuntu jaunty main #Ubuntu Tweak (Ubuntu 9.04)
deb https://ppa.launchpad.net/tualatrix/ubuntu intrepid main #Ubuntu Tweak (Ubuntu 8.10)
deb https://ppa.launchpad.net/tualatrix/ubuntu hardy main #Ubuntu Tweak (Ubuntu 8.04)

 

IconsPage/identity.png Tento repozitář je z důvodu vyšší bezpečnosti podepsán GPG klíčem 0624A220, přidejte si ho mezi důvěryhodné například příkazem

 

sudo apt-key adv --recv-keys --keyserver keyserver.ubuntu.com 0624A220

 

IconsPage/apt.png Nyní nainstalujte balík ubuntu-tweak

 

 

Použití

 

IconsPage/navigate.png Program po instalaci naleznete v Aplikace → Systémové nástroje → Ubuntu Tweak, případně jej spustíte příkazem ubuntu-tweak ve spouštěči aplikací (Alt + F2).

attachment:2aplikace-ubuntutweak.png

Ubuntu Tweak poskytuje mnoho užitečných systémových nastavení i nastavení plochy, níže se nebudeme zabývat všemi volbami tohoto programu, ale jen těmi nejzajímavějšími. Nastavení jsou rozdělena do pěti částí a to: Aplikace, Spuštění, Plocha, Osobní, Systém.

 

Aplikace

 

V části Aplikace naleznete jednu z nejzajímavějších funkcí tohoto programu, tím je přidávání neoficiálních zdrojů. V záložce Centrum zdrojů si můžete pouhým zatrhnutím dané aplikace přidat další zdroje pro váš správce programů, to se často hodí i v případech, kdy je daný program už v těch oficiálních, neboť zde vždy nejsou jeho nejaktuálnější verze. Pro možnost výběru aplikací se napřed musíte přihlásit jako administrátor, což provedete kliknutím na tlačítko Odemknout vpravo dole a zadáním administrátorského hesla. Pro uplatnění změn klikněte na tlačítko Obnovit a poté už můžete aplikace instalovat buď přes Centrum softwaru pro Ubuntu, nebo rovnou přes Ubuntu Tweak záložce Centrum aplikací.

attachment:2ubuntutweak-zdroje.png

Další zajímavou volbou v této části je Čistič balíků ten, na rozdíl od ComputerJanitoru, je schopen rozeznat balíky/programy instalované ručně a ponechá je v systému, přidává také některé další možnosti, jako vyčištění vyrovnávací paměti, nebo vyčištění PPA, tj. vrácení softwaru do stavu před přidáním neoficiálního zdroje.

attachment:ubuntutweak-cistic.png

 

Spuštění

 

Zde je kromě možnosti nastavení vlastností sezení, jako je výběr správce souborů a správce oken, i možnost částečně upravit vlastnosti přihlašovací obrazovky, především změnit použité pozadí.

attachment:ubuntutweak-gdmsetup.png

 

Plocha

 

V záložce Nastavení compiz lze zpřístupnit několik základních efektů 3D Desktopu Compiz Fusion. . Můžete zde například nastavit tzv. "horké rohy" obrazovky, zapnout oblíbená vlnící se okna, nebo přidat mini-aplikace na plochu v podobě Screenlets, či doinstalovat správce efektů compiz, který obsahuje ještě více možností.

attachment:2ubuntutweak-compiz.png

Dále je zde, v záložce Nastavení GNOME zajímavá volba na uzamčení panelů Gnome Kompletně uzamknout všechny panely a volba Povolit seznam Nedávné dokumenty. V záložce Nastavení správce oken lze např. jednoduše měnit rozložení tlačítek v záhlaví okna. A v této části se nastavuje i viditelnost ikon na pracovní ploše.

attachment:2ubuntutweak-ikony.png

 

Osobní

 

V záložce Šablony můžete přidat typy souborů, které si budete přát zobrazovat při kliknutí pravým tlačítkem mimo ikony (např na plochu) a vybráním vytvořit dokument. Přidávat skripty do kontextového menu. A v záložce Příkazy zkratek lze snadno navolit, jaké aplikace se budou spouštět po stisknutí uživatelem definovaných zkratek.

attachment:ubuntutweak-zkratky.png

 

Systém

 

Zde najdeme detaily o počítači, některá nastavení výchozího správce souborů Nautilus, a v záložce Správce typů souborů si můžete přehledně přiřadit typy souborů k jednotlivým aplikacím.

attachment:2ubuntutweak-soubory.png

 

Zdroj: wiki.ubuntu.cz