Ubuntu oku lahodící

13.12.2010 17:16

 

IconsPage/art.png Ubuntu oku lahodící je zamýšleno jako seznam všech důležitých věcí, které se zabývají změnou vaše Ubuntu tak, aby vypadalo více "cool" a bylo lákavější na pohled, abyste si ho prostě vyladili dle svých estetických cítění. Stránky shromažďující tématické motivy, tapety a podobné soubory jsou vyjmenovány na konci stránky.

IconsPage/apt.png Pro seznam zajímavých balíků, které si můžete nainstalovat pro snadnou změnu vzhledu, čtěte /Balíky.

 

Tapeta plochy

 

preferences-desktop-wallpaper.png Klikněte pravým myšítkem na vaši plochu a zvolte Změnit pozadí plochy, nebo vyberte Systém → Předvolby → Vzhled → Pozadí.

zmenit-pozadi-plochy.png

Vyberte si tapetu ze seznamu, nebo stiskněte tlačítko Přidat... pro přidání vlastního obrázku do seznamu tapet (například obrázek, který jste si stáhli z Internetu).

Použijte výběr Barvy na nastavení barvy pozadí za průhlednými nebo poloprůhlednými obrázky - toto funguje velice dobře pro SVG obrázky.

 

 

Motiv prostředí

 

preferences-desktop-theme.png Ubuntu obsahuje výběr motivů prostředí, které vám mění ikonky, styly grafiky, okraje oken a rámečků, a podobně. Mnoho dalších motivů může být staženo z Internetu.

Pro změnu motivu, klikněte Systém → Předvolby → Vzhled → Motiv.

zmenit-motiv-vzhledu.png

 

Úprava motivů

 

Motivy vzhledu nejsou jednolité bloky "funkcí" - mají více součástí - barvy, okraje oken, ikony atd. Hotové motivy obsahují všechny tyto součásti, ale máte možnost si je libovolně změnit, stačí si vybrat některý z motivů a kliknout na Změnit.... Můžete si vybrat jednotlivé prvky z různých motivů (nebo použít některé dříve stažené a nainstalované součásti) a nakombinovat si tak svůj vlastní motiv.

uprava-motivu.png

 

Instalace nových motivů prostředí

 

gnome-settings-default-applications.png Stáhněte si motiv na vaši plochu, otevřete si manažera motivů (viz výše), a přetáhněte do něj myší váš nově stažený motiv. Automaticky by se měl nainstalovat a objevit se v seznamu motivů. Případně použijte tlačítko Instalovat....

instalace-motivu.png

IconsPage/tip.png Pokud budete stahovat nové motivy hledejte v kategoriích označených GTK2 případně Metacity - to jsou kompletní motivy respektive dekorace oken.

 

Spořič obrazovky

 

screensaver-icon.png Pro změnu šetřiče obrazovky zvolte Systém → Předvolby → Šetřič obrazovky a nastavte si spořič, který se vám líbí.

setric-obrazovky.png

 

Kurzor myši

 

input-mouse.png Jednoduše můžete kurzor jako součást svého motivu, tudíž v nabídce Systém → Předvolby → Vzhled → Motiv → Upravit a vybráním panelu Kurzor.

zmena-motivu-kurzoru.png

 

Písma

 

Aktuální písma plochy můžete změnit pomocí Systém → Předvolby → Vzhled → Písma. Stejná písma lze použít v textových editorech a dalších programech.

Nová písma můžete nainstalujete pomocí některých balíků. Další písma si můžete stáhnout z Internetu ve formě ttf souborů. Ty pak stačí prostě poklepáním otevřít a pomocí Instalovat písmo jednoduše nainstalovat.

pisma.png

 

Plymouth

 

Plymouth je systém, který se stará o vykreslování grafického zavádění Ubuntu. Kromě výchozího motivu naleznete v balících několik dalších, která si můžete nainstalovat. Po instalaci vámi vybraného motivu spusťte následující příkaz

 

sudo update-alternatives --config default.plymouth

 

a ze zobrazeného seznamu si vyberte váš nový motiv.

attachment:plymouth-sunrise.png

 

Zavaděč systému

 

Pokud si chcete přidat obrázek do seznamu dostupných operačních systémů hned po spuštění počítače (zavaděč GRUB), přečtěte si příslušnou kapitolu v článku GRUB2. Tento postup ovšem už silně zasahuje do samotného systému a je doporučen pouze pokročilým uživatelům.

 

Akcelerované prostředí

 

Pokud máte grafickou kartu s podporou 3D akcelerace, můžete si pro celé prostředí aktivovat spoustu pěkných přechodových a prostorových efektů.

Akcelerované prostředí/nahled_ploch.png

 

 

 

Zdroj: wiki.ubuntu.cz