Spouštěč

13.12.2010 14:30

 

IconsPage/launcher.png Spouštěč je ikonka na ploše, postranním panelu nebo v hlavní systémové nabídce, umožňující snadné spouštění aplikací. Všechny položky, které vidíte v nabídce Aplikace, případně které jste si vytáhli na panel nebo plochu, jsou spouštěče aplikací. Danou aplikaci pak spustíte jednoduše poklikáním na spouštěč. Spouštěče si můžete lehce upravovat, přemisťovat nebo vytvářet vlastní.

spoustec.png

 

Přesunování spouštěčů

 

Nechce se vám pro spouštění oblíbené aplikace vždy chodit do nabídky Aplikace? Zkopírujte si daný spouštěč na postranní panel nebo na plochu. Jednoduše ho chytněte myší a přesuňte na požadované místo na ploše nebo na panelu.

spoustec-dnd.png

Stejným způsobem se dá spouštěč zkopírovat z plochy na panel nebo z panelu na plochu. Do nabídky Aplikace se jednoduchým přesunutím spouštěč dostat nedá, ale můžete si jej tam vytvořit, viz odstavec Úprava nabídky Aplikace.

IconsPage/clear.png Pokud vám někde zbyly nepotřebné spouštěče, jednoduše je můžete odstranit. Na ploše přes pravé myšítko a Přesunout do koše, v panelu přes pravé myšítko a Odstranit z panelu.

 

Vytvoření vlastního spouštěče

 

Často se vám může hodit vytvořit si vlastní spouštěč. Například jste si nainstalovali nějakou aplikaci, o které víte, že ji můžete spustit nějakým příkazem, ale ikonku do nabídky Aplikace vám již nepřidala. Nebo jste si stáhli archiv s aplikací, který stačilo pouze rozbalit a aplikace funguje (např. mnoho her), ale opět tudíž nemáte ikonu na ploše ani v nabídce Aplikace a musíte ji zdlouhavě vždy hledat pro její spuštění. Vytvořit si vlastní spouštěč je otázkou chvilky.

  1. Klikněte na ploše pravým myšítkem a zvolte Vytvořit spouštěč.

Vyplňte údaje v dialogu:

spoustec-1.png    spoustec-2.png

  • Typ: Téměř vždy budete chtít zvolit Aplikace. Pokud vyberete Aplikace v terminálu, při spuštění se vám zároveň otevře terminálové okno, kde uvidíte různé informační hlášky od aplikace. Při volbě Umístění si můžete udělat spouštěč na nějaké umístění, například složku ve vašem počítači nebo internetovou stránku.

  • Název: Sem vepsaný text uvidíte jako název vašeho nového spouštěče.

  • Příkaz: Pokud jste si nainstalovali program, u kterého víte příkaz ke spuštění (často bývá shodný s názvem balíku programu), tak ho sem zadejte. Pokud jste si z Internetu stáhli a někam rozbalili nějakou aplikaci, pomocí tlačítka Procházet... vyhledejte spustitelný soubor dané aplikace.

  • Komentář: Není nutné vyplňovat, slouží k zobrazení kontextové nápovědy při přejetí kurzorem nad spouštěč.

  • Ikona: Klikněte na ikonu a zvolte si obrázek. Pokud program u sebe neobsahuje žádnou ikonu, můžete si nechat výchozí, nebo si vybrat z těch v /usr/share/pixmaps/ a /usr/share/icons/. Pokud máte na výběr, volte ikony ve formátu SVG, dají se bez ztráty kvality libovolně zvětšovat či změnšovat.

  1. Klikněte OK.

  2. Pokud chcete spouštěč jinde než na ploše, přesuňte jej tam.

 

Úprava spouštěče

 

Pokud jste si již nějaký spouštěč vytvořili, a teď ho chcete upravit (například změnit ikonku), jednoduše na něj klikněte pravým myšítkem a zvolte Vlastnosti. Pokud byl spouštěč v panelu, objeví se vám známý dialog rovnou. Pokud byl spouštěč na ploše, stačí přepnout na panel Spoušteč (v tomto případě se však konkrétně ta ikona mění hned v prvním panelu Základní).

spoustec-3.png    spoustec-4.png

 

Úprava nabídky Aplikace

 

Nabídka Aplikace se dá lehce spravovat a dají se v ní snadno vytvářet nové spouštěče. K úpravě nabídky se dostane kliknutím pravým myšítkem na nabídku Aplikace a volbou Upravit nabídky.

alacarte-1.png

Otevře se vám editor nabídky, kde můžete procházet jednotlivými kategorii a upravovat je. Políčkem Zobrazit můžete ovlivňovat viditelnost jednotlivých spouštěčů. Na každém spouštěči se přes pravé myšítko a Vlastnosti můžete podívat na podrobnosti daného spouštěče, nebo pomocí Odstranit jej odstranit.

attachment:alacarte-2.png

Pokud chcete vytvořit nový spouštěč, stiskněte ve vybrané kategorii tlačítko Nová položka. Objeví se standardní dialog, který vyplníte podle odstavce Vytvoření vlastního spouštěče.

attachment:alacarte-3.png

IconsPage/clear.png Tlačítkem Vrátit se vždy můžete vrátit do výchozího nastavení.

 

Zdroj: wiki.ubuntu.cz