Recenze: Greenie 8M

30.11.2010 18:29

 

Po vydání linuxové distribuce Ubuntu 10.10 přišla jak je již zvykem i distribuce Greenie tentokrát pod označením 8M. Greenie v dnešní době patří mezi velmi rozšířený systém nabízející uživatelům nejen klasický standart systému Ubuntu, ale i mnohem více. Jelikož Greenie 8M je stavěna na Ubuntu 10.10 mnohá vylepšení se projevila i zde.
Greenie je systém, který nabízí především jazykovou podporu pro české a slovenské uživatele, ale samozřejmostí je již podpora i ostatních jazyků.  

 

LiveDVD Greenie 8M

Po spuštění LiveDVD získáte plnohodnotný přenosný systém. Greenie sice trochu pozdě přichází s podporou Compiz právě i v LiveDVD, ale osobně se přiznávám, že to není až zase tak velký problém, protože nabízí již od dřívějších verzí mnohem více cennějších věcí a nástrojů pro uživatelskou práci.

Instalace a první spuštění

Instalace je prováděna instalátorem, tak jak je uživatel zvyklí z jiných systémů stavěných na Ubuntu. Instalátor byl oproti předchozí verzi systémově změněn a nabízí rozšíření správy disků. Je mnohem přehlednější a i design byl výrazně změněn.
Po doinstalování a prvním spuštění Vás osloví jiná uvítací melodie oproti zmiňovanému Ubuntu. Podle melodie poznáte, že jste opravdu doma nebo spíše na Slovensku. Moc hezká změna oproti klasice Ubuntu.
Další velká změna je tapeta plocha, lépe řečeno všechny tapety. Greenie se zaměřuje na styl slovenských hor a přírody, které je příjemné a relaxační. Ve verzi 8M se sice vracíme zpět ke konzervačnímu vzhledu Theme, ale vyvažují to velice dobře provedené ikony, které se k tomuto stylu Theme jednoznačně hodí.

Greenie 8M

 

Greenie centrum

Velké překvapení je opět Greenie Centrum, které prošlo výraznou změnou v aplikační části. Nastavení je prováděno ve velice příjemném prostředí se záložky. Bylo doplněno o mnoho nových funkcí. Tento nástroj já osobně hodnotím jako velice příjemnou aplikací systému. Tento nástroj je bohužel jen ve slovenském jazyku a nepodporuje ostatní.

Greenie ToolBar a internet

Nedílnou součástí Greenie 8M je Toolbar implementovaný do internetového prohlížeče Mozilla Firefox. Tento ToolBar nabízí velice zajímavé odkazy na stránky věnované právě linuxovému prostředí. Najdete zde odkazy na stránky s softwarem pro toto prostředí, odkazy na hry, HW, internet, vzdělávání a mnoho jiného. Rozhodně si myslím, že zde najdete mnoho zajímavého a hlavně potřebného pro svoji práci v OS Linux.
Co nesmíme opomenout je zařazení internetového prohlížeče Chrome, který se v poslední době stává velice populárním a velice jednoduše použitelný. Tato volba je v Greenie velice příjemná a osobně si myslím, že už dlouho zde chyběla.

 

 

Greenie 8M

 

Programové vybavení

Projekt se snaží nabídnout velice zajímavý výběr uživatelských programů od internetových prohlížečů, komunikačních programů jako je Pidgin, grafiky jako je GIMP až Wine pro spouštění aplikací Windows v prostředí Linux.
V programovém vybavení naleznete také OpenOffice,Fotoxx, Pidgin, gFTP, Guake, Screenlets, Cairo Dock, Geany, Bluefish, Ailurus, Bleachbit, Ubuntu Tweak, Grub Customizer, Audacious, Moovida, VLC, Cheese, Openshot a mnoho dalšího.

Výbornou vychytávkou je stisknutí CTRL+PrintScreen. Vytvoří screen obrazovky, zmenší na 80% a převede do JPG. Poté jej vloží na web imageshack.us a také vám screen nakopíruje do schránky odkud jej můžete použít kamkoli.

 

 

Greenie 8M

 

Shrnutí

Československá linuxová distribuce Greenie 8M  je velice povedená verze, která stojí stoprocentně za instalaci na Vás počítač. Podpora je zajišťována jak ze zdrojů Greenie, tak i Ubuntu. Velice zajímavě nakombinovaný užitečný software a nástroje na správu systému. Ovladatelností odpovídá standartu Ubuntu.
Design Greenie 8M je opět velice příjemný a jednoduchý. Ovladatelnost je perfektní a správa systému díky Greenie centru velice jednoduchá. Programové vybavení a nastavení systému je využitelné jak pro začátečníky tak i pro pokročilé uživatele.
Greenie 8M mohu jen doporučit.

 

Zdroj: www.linuxlex.cz