Průvodce po instalaci

12.12.2010 11:01

 

 

IconsPage/ubuntu-logo.png Ubuntu po instalaci obsahuje pouze omezený rozsah programů, ovladačů, multimediálních kodeků atd. Některé chybějí z kapacitních důvodů (nevešly se na CD), jiné z důvodů licenčních. I tak ale budete mít ihned po instalaci slušnou softwarovou výbavu (ovladače zařízení, kancelářský balík, internetový komunikátor, přehrávače multimédií, poštovní klient, grafický editor,...).

Návod představuje seznam věcí, které byste mohli chtít po instalaci Ubuntu udělat. O některé činnosti si systém požádá sám.

IconsPage/info.png Neboť budete v mnoha krocích měnit základní součásti systému, budete často dotázáni na vaše heslo, je to z důvodu bezpečnosti.

 

Doplnění lokalizace

 

IconsPage/locale.png Pokud jste při instalaci Ubuntu neměli funkční internetové připojení (při používání DHCP - automatickém přidělování adres a zapojeném síťovém kabelu se internet zprovozní automaticky), nestáhly se vám kompletní jazykové balíky a váš systém je lokalizován jen z části. Pro doplnění lokalizace spusťte nástroj Systém → Správa → Jazyková podpora (System → Administration → Language Support). Nástroj vás možná vyzve k instalaci dodatečných balíků, výzvu přijměte.

 

instalace-dalsich-jazyku-vyzva.png

 

Dále klikněte na Přidat/odstranit jazyky... a zkontrolujte, že máte v pořádku zatrženou položku požadovaného jazyka (pravděpodobně chcete Češtinu/Czech) a všechny součásti. Nové jazykové balíky se projeví až po restartu počítače.

 

Vícejazyčný systém/instalace-dalsich-jazyku.png

 

Pokud jste měli v průběhu instalace funkční internet, tento odstavec se vás netýká, přesto je dobré to ve výše uvedeném nástroji zkontrolovat, abyste měli jistotu, že je jazyková podpora plně nainstalována.

 

 

Úprava seznamu zdrojů

 

Přidávání zdrojů/software-properties.png Po instalaci Ubuntu je dobré aktivovat si i komerční zdroj softwaru, který obsahuje některé často používané "komerční" aplikace, jako je například Acroread (Adobe Reader pro Linux). Spusťte nástroj Systém → Správa → Zdroje softwaru a nastavte jej dle obrázku:

 

Přidávání zdrojů/treti-strana.png

 

Program vám při zavření nabídne aktualizaci seznamu dostupných balíků, proveďte ji. Předpokladem je samozřejmě funkční připojení k Internetu.

 

 

Nesvobodné ovladače

 

Ovladače grafických karet/restricted-manager.png První věcí, kterou byste měli po instalaci zkontrolovat, jsou "nesvobodné" ovladače. Ty otevřené, tzv. "svobodné" jsou součástí systému a jsou již používány, ty uzavřené musíte teprve nainstalovat.

Pro zobrazení seznamu dostupných uzavřených ovladačů spusťte Systém (vlevo na panelu) → Správa → Ovladače hardwaru, poté výběrem požadovaného ovladače a kliknutím na tlačítko povolit, ovladač stáhne a nainstaluje. Někdy je také nutné systém po instalaci nového ovladače restartovat.

Uzavřené ovladače doporučujeme instalovat, až když se přesvědčíte, že daný hardware bez nich opravdu nefunguje. Proprietární ovladače mohou způsobovat problémy s systémem. Zejména u starších grafických karet ATI jsou svobodné ovladače již dostatečně vyspělé a funkční.

 

Ovladače grafických karet/restricted-manager-1.png

 


 

 

Rozšiřující nesvobodný software

 

IconsPage/sound.png Ubuntu z licenčních důvodů nemůže obsahovat některé často používané proprietární technologie, jako Flash nebo Mp3 a WMA kodeky, pro přehrání nejrozšířenějšího hudebního formátu. Není však těžké je doinstalovat. V případě kodeků a modulů do webového prohlížeče vám Ubuntu nabídne jejich instalaci ihned, jakmile jich bude potřeba.

Vyhrazené formáty/kodeky-autoinstall.png

Můžete ale rovnou nainstalovat Metabalík ubuntu-restricted-extras, který vám všechny tyto technologie zpřístupní.

Metabalík ubuntu-restricted-extras obsahuje:

  • multimediální kodeky

  • Adobe Flash

  • nejpoužívanější Microsoftí fonty (písma)

  • soubory potřebné pro přehrávání DVD

  • podpora pro rozbalování .rar archivů

IconsPage/apt.png Podle návodu si můžete přidat i zdroj Medibuntu a nainstalovat nainstalovat balíky libdvdcss2 a non-free-codecs (zdroj obsahuje i programy jako RealPlayer nebo Google Earth).

 

 

Firewall, antivir, antispyware

 

IconsPage/IconBug.png V systémech Windows, je dnes prakticky nutností mít v počítači několik programů, zajišťujících bezpečnost vašeho počítače. V Ubuntu toto odpadá (nemusíte instalovat ani antivir, ani žádné jiné programy), což je nemalé plus, ne jen z důvodů bezpečnosti, ale také nižšího zatížení počítače a menší spotřeby.

Ve výchozím stavu Ubuntu nepřijímá žádná síťová spojení z okolí, proto nepotřebuje firewall (Ubuntu obsahuje kvalitní Firewall v jádře, musí se ale zapnout). Viry pro Linuxové systémy prakticky nejsou a způsob instalace programů ze zdrojů vám zajistí ochranu před trojskými koni. Také důsledné oddělení uživatelských a správcovských práv je účinný bezpečnostní prvek. Bezpečnostní aktualizace jsou uvolňovány pružně a jejich instalace je jednoduchá.

IconsPage/eyes.png Podrobněji o této problematice v článcích Antivirus a Firewall.

 

Přizpůsobení systému

 

Výchozí vzhled Ubuntu si můžete upravit dle svých představ, změnit pozadí, vzhled přihlašovací obrazovky, rámy oken, ikony, atd.

 

Nastavení rozlišení

 

Ubuntu detekuje a nastaví rozlišení monitoru zcela automaticky. V případě, že ho budete chtít změnit, nastavení naleznete v Systém → Předvolby → Monitor.

 

Nastavení písma

 

IconsPage/display.png Ubuntu podporuje pokročilé vyhlazování písma. Na každém monitoru ovšem obraz vypadá trochu jinak a také záleží, zda se jedná o CRT(staré, skleněné) či LCD monitor. Ubuntu samo nastaví nejvhodnější zobrazení a velikost písma pro váš typ monitoru a jeho rozlišení. Pokud vám však nastavení nebude z nějakého důvodu vyhovovat, můžete ho změnit v Systém → Předvolby → Vzhled → Písma.

 

Ikona domovského adresáře na ploše

 

IconsPage/home.png Chcete-li mít na ploše ikonu domovského adresáře, zadejte do Terminálu následující příkaz:

 

gconftool-2 -t bool --set /apps/nautilus/desktop/home_icon_visible 1

 

IconsPage/eyes.png Pro tento typ nastavení je ovšem vhodný spíše nástroj Ubuntu Tweak.

 

Rozložení klávesnice

 

IconsPage/keyboard.png Jste-li zvyklí používat více rozložení kláves (českou a USA klávesnici), můžete si jednoduše tato rozložení nastavit s možností jednoduchého přepínání.

GNOME Panel/indikator_klavesnice_cs.png GNOME Panel/indikator_klavesnice_en.png

IconsPage/link.png Postupujte dle návodu Klávesové zkratky.

 

Rozšířená nastavení

 

Pár dalších tipů pro po-instalační nastavení.

 

Statistiky Ubuntu

 

IconsPage/IconUsers.png Máte možnost anonymně informovat vývojáře Ubuntu, které aplikace používáte, z čehož se mohou vyvozovat důležité závěry, důležité k vývoji Ubuntu a jeho zlepšování. Budeme velice rádi, když se budete v této anketě podílet. Stačí pouze zaškrtnout políčko v Systém → Správa → Zdroje softwaru → Statistiky.

Anketa oblíbenosti/software-properties-statistics.png

IconsPage/eyes.png Více informací, včetně odkazu pro zobrazení výsledků ankety najdete v článku Anketa oblíbenosti.

 

Přesun tlačítek oken

 

V Ubuntu 10.04 došlo k přesunutí tlačítek ovládání oken (minimalizovat, maximalizovat, zavřít) z obvyklé pravé strany do leva. Pro jejich "navrácení" zpět použijte příkaz

 

gconftool-2 --set /apps/metacity/general/button_layout --type string "menu:minimize,maximize,close"

 

IconsPage/eyes.png Pro tento typ nastavení je ovšem vhodný spíše nástroj Ubuntu Tweak.

 

Upozorňování na aktualizace

 

Od vydání Ubuntu 9.04 Jaunty Jackalope se systém upozorňování na dostupné aktualizace radikálně změnil. Dříve se místo přímého spuštění Správce aktualizací zobrazilo pouze upozornění v oznamovací oblasti.

Aktualizace programů/upozornovani-old.png

Návrat tohoto systému docílíte příkazem

 

gconftool -s --type bool /apps/update-notifier/auto_launch false

 

 

Aktivace NumLock na přihlašovací obrazovce

 

IconsPage/keyboard.png Chcete-li automaticky zapínat NumLock již na přihlašovací obrazovce Ubuntu, spusťte v Terminálu tyto příkazy:

sudo apt-get install numlockx
gksudo gedit /etc/gdm/Init/Default

 

Najděte řádek obsahující

exit 0

 

a nad tento řádek přidejte následující text:

if [ -x /usr/bin/numlockx ]; then
 /usr/bin/numlockx on
fi

 

Soubor uložte. Při příštím přihlašování již bude NumLock aktivní.


IconsPage/IconKubuntuCircle.png Máte-li Kubuntu, spusťte příkaz:

kdesu kate /etc/kde3/kdm/kdmrc

 

najděte řádek

"NumLock=Off

 

a změňte jej na

NumLock=On

 

 

Otevření Sledování systému po stisku Ctrl+Alt+Del

 

IconsPage/keyboard.png Pokud chcete spouštětt aplikaci Systém → Správa → Sledování systému klávesovou zkratkou Ctrl+Alt+Del (aktuálně je nastavená na dotaz k odhlášení), spusťte v Terminálu tyto 3 příkazy:

gconftool-2 -t str --set /apps/gnome_settings_daemon/keybindings/power ""
gconftool-2 -t str --set /apps/metacity/global_keybindings/run_command_9 "Delete"
gconftool-2 -t str --set /apps/metacity/keybinding_commands/command_9 "gnome-system-monitor"

 

 

Povolení Ctrl+Alt+Backspace

 

Z nabídky Systém → Předvolby → Klávesnice spusťte nástroj pro nastavení klávesnice, přejděte na kartu Rozložení, klikněte na Možnosti... a zatrhněte v Pořadí kláves zabíjejích X server zkratku Ctrl + Alt + Backspace.

ctrl-alt-backspace.png

 

České titulky v Totemu

 

IconsPage/video.png Pokud při přehrávání film s titulky namísto českých znaků vidíte jen "rozsypaný čaj", musíte nastavit, aby přehrávač načítal titulky v kódování Windows.

Spusťte přehrávač Totem (Aplikace → Zvuk a video → Přehrávač filmů), vyberte Upravit → Nastavení → Obecné → Kódování a zvolte Střední Evropa (WINDOWS-1250). Taky je vhodné zapnout Automaticky nahrát titulky při nahrání videa.

 

 

ICQ komunikátor

 

Empathy/empathy-logo.png Používáte-li síť ICQ, můžete se na ni připojit pomocí komunikátoru Empathy (Aplikace → Internet → Komunikátor Empathy). Komunikace s vašimi kamarády používající Windows může, při špatném nastavení, špatně zobrazovat české znaky.

Pidgin/pidgin-logo.png Pokud používáte verzi Ubuntu 9.04 a starší, naleznete místo komunikátoru Empathy, komunikátor Pidgin (Aplikace → Internet → Komunikátor Pidgin). Komunikátor Pidgin je možné doinstalovat i do novější verze Ubuntu.

IconsPage/info.png V Ubuntu (a nejen v Ubuntu) je doporučeno, používat komunikaci přes Jabber, což je moderní otevřený protokol s širokými možnostmi. Čtěte Jabber

 

 

Pár rad závěrem

 

IconsPage/warning.png Zde jsou některé důležité informace, které byste měli při používání počítače vědět.

 

Hibernace

 

Pokud provozujete počítač s více operačními systémy (Ubuntu a Windows), nikdy nehibernujte jeden systém a potom nespouštějte druhý. Riskujete ztrátu všech dat na svém disku. Toto varování platí, i pokud máte připojené disky druhého systému pouze jen pro čtení. Toto chování není nijak specifické pro Ubuntu a Windows, ale platí obecně pro všechny operační systémy.

 

NTFS

Vaše NTFS (windowsí) disky budou po instalaci automaticky přístupné i v Ubuntu. Nedoporučuje se však ve Windows používat možností automatického šifrování nebo komprimování složek, takovéto složky nemusí být pod Ubuntu přístupné.

 

Zdroj: wiki.ubuntu.cz