Přidat/Odstranit

12.12.2010 12:53

 

gnome-app-install-icon.png Přidat/Odstranit... je základní nástroj pro instalaci a odstraňování programů. Jeho rozhraní je velmi jednoduché a přehledné, tudíž se s ním začínající uživatel naučí pracovat velmi rychle. Je také podobný ovládacímu panelu Přidat a odebrat programy v MS Windows a proto je velmi vhodný pro přecházející uživatele z tohoto systému.

IconsPage/navigate.png Program naleznete v nabídce Aplikace → Přidat/Odstranit... na hlavním (horním) panelu.

 

Instalace

 

IconsPage/ubuntu.png Přidat/Odstranit je obsažen ve výchozí instalaci ve vydání Ubuntu 9.04 Jaunty Jackalope a starších. V Ubuntu 9.10 Karmic Koala byl tento nástroj nahrazen Centrem softwaru pro Ubuntu, pokud chcete používat Přidat/Odstranit i nadále, postupujte podle níže uvedených instrukcí.

 

Ubuntu 10.04 Lucid Lynx

 

IconsPage/editor.png Přidejte si PPA repozirář

 

deb https://ppa.launchpad.net/hammera/ppa/ubuntu lucid main

 

a poté nainstalujte balík gnome-app-install

 

 

Ubuntu 9.10 Karmic Koala

 

IconsPage/apt.png Nainstalujte balík gnome-app-install

 

 

Práce s programem

 

gnome-app-install.png

Horní lišta obsahuje pole Hledat, které slouží k vyhledávání aplikací podle názvu a popisu. V poli Zobrazit si můžete zvolit filtry pro zobrazení. Na výběr jsou tyto možnosti:

  • Všechny dostupné aplikace - zobrazí všechny nainstalované i nenainstalované aplikace

  • Všechny svobodné aplikace - zobrazí pouze svobodné aplikace, tj. splňující myšlenku Ubuntu o volném šíření aplikací

  • Podporované aplikace - zobrazí aplikace, u kterých je zaručena funkčnost v Ubuntu

  • Aplikace třetích stran - zobrazí nepodporované komerční aplikace, dodávané externími výrobci

  • Nainstalované aplikace - vypíše pouze ty aplikace, které již máte ve svém počítači nainstalované

V levém sloupci jsou aplikace zařazeny do různých kategorií. To je velice vhodné pokud nehledáte jednu určitou aplikaci, ale zajímá vás určitá skupina aplikací. Například pokud hledáte přehrávač multimédií, ale žádný neznáte, tak zvolíte kategorii Zvuk a Video a zde si vyberete ten, který vám bude nejvíce vyhovovat.

V pravé horní části se vypisuje obsah zvolené kategorie nebo výsledek hledání. První sloupec značí, zda je aplikace nainstalovaná či nikoliv. Pokud je čtvereček prázdný, aplikaci nainstalovanou nemáte, pokud je zaškrtnutý, aplikace je již nainstalovaná. Kliknutím na čtvereček a tlačítkem Uplatnit změny se dá aplikace nainstalovat nebo odinstalovat.
V druhém sloupci je ikona aplikace, její název a krátký popis. Kliknutím na název sloupce se dá obsah řadit.
Ve třetím sloupci je zobrazena popularita dané aplikace – jak často si lidé tuto aplikaci instalují.

V pravé dolní části se opět zobrazuje ikona aplikace a její krátký popis. Za tímto krátkým popisem následují pomocné ikonky. Pokud na nich necháte chvíli kurzor myši, tak se zobrazí jejich význam. Obvykle se jedná o logo některé z distribucí (Ubuntu, Kubuntu, atd.) a znamená to, že aplikace je vhodná pro danou distribuci (bude fungovat i v ostatních distribucích, ale už s nimi nemusí být tak těsně svázaná a můžou chybět některé funkce).
Za ikonkami následuje úplný popis programu.

Spodní lišta obsahuje tlačítko Nápověda vám zpřístupní anglicky psanou nápovědu. Tlačítko Uplatnit změny slouží k okamžitému provedení změn (instalace nebo odinstalace programů). Tlačítkem Zrušit zrušíte všechny dosud neuplatněné změny a program se vypne.

 

Zdroj: wiki.ubuntu.cz