Nejpoužívanější linuxové aplikace

27.11.2010 10:21

 

Firefox

Firefox

Firefox je velmi populární prohlížeč, který můžete najít na mnoha platformách, včetně MS Windows a Mac OS X. Nabízí velmi pohodlné ovládání, systém záložek a možnost rozšíření pomocí zásuvných modulů.

Domovská stránka: www.mozilla.com/fi­refox/


 

SeaMonkey

SeaMonkey

SeaMonkey navazuje na kdysi velmi populární balík Mozilla Suite, který vytvářela Mozilla Foundation. Protože se ale rozhodla dále Mozillu nepodporovat, převzala její vývoj komunita a nový balík pojmenovala SeaMonkey. Jedná se o prohlížeč, mail klient, editor webových stránek a další programy. Ty jsou integrovány do jednotného prostředí a nabízejí tak komplexní služby.

Domovská stránka: www.mozilla.or­g/projects/se­amonkey/

 

Opera

Opera

Opera byla původně komerčním produktem, ale její výrobce se rozhodl nabízet ji dále zdarma. Podobně jako SeaMonkey nabízí Opera kromě prohlížení webu také možnost čtení elektronické pošty. Její uživatelé si ji oblíbili zejména kvůli vysoké rychlosti, mnoha funkcím v základní výbavě a příjemnému ovládání.

Domovská stránka: www.opera.com

 

Konqueror

Konqueror

Prohlížeč, který je určen zejména pro prostředí KDE, ale je možno jej použít i v jiných window manažerech. Slouží nejen jako moderní prohlížeč, ale také jako silně konfigurovatelný správce souborů. Jeho návrh je celkově velmi moderní a vývoj podporuje firma Apple, která na jeho základech staví svůj vlastní prohlížeč Safari běžící v Mac OS X.

Domovská stránka: www.konqueror.org

 

Links

Links

Velmi jednoduchý prohlížeč, který pracuje především v textovém režimu. Novější verze ale běží i v X Window System. Links neumí pracovat s posledními výkřiky používanými při tvorbě webů. Své místo ale najde tam, kde je potřeba rychle získat a zobrazit informace nebo tam, kde prostě nemůžeme nebo nechceme startovat X server.

Domovská stránka: links.sourcefor­ge.net

Mail klienti

 

Thunderbird

Thunderbird

Thunderbird je přímým příbuzným Firefoxu a oba tyto programy vytváří jedna společnost. Mají dokonce společné jádro nazvané Gecko. Thunderbird je moderní klient, který umí všechny podstatné protokoly jako POP3, IMAP4, SSL a další. Stejně jako Firefox je možno jej rozšířit o nové funkce pomocí zásuvných modulů.

Domovská stránka: www.mozilla.com/thun­derbird/


 

SeaMonkey

SeaMonkey

SeaMonkey byl už zmiňován v sekci prohlížečů. Kromě prohlížení webových stránek ale také dokáže pracovat s elektronickou poštou a nabídne všechny důležité funkce a rozšíření pomocí zásuvných modulů.

Domovská stránka: www.mozilla.or­g/projects/se­amonkey/

 

Evolution

Evolution

Evolution je často považován za Outlook pro Linux. Kromě toho, že bravurně zvládá práci s elektronickou poštou, také obsahuje například kalendář nebo správce kontaktů. Jedná se tedy o komplexní řešení do kanceláře.

Domovská stránka: www.gnome.org/pro­jects/evoluti­on/

 

Mutt

Mutt

Mutt je poštovní klient, který je určen pro textovou konzolu. Je použitelný všude tam, kde není možno spouštět X server. Je ale oblíbený zejména díky svému snadnému ovládání pomocí klávesnice a přehlednému prostředí.

Domovská stránka: www.mutt.org

 

Kancelářské balíky

 

OpenOffice.org

OOo

Velmi komplexní kancelářský balík, který obsahuje textový editor, tabulkový editor, nástroj pro tvorbu prezentací a další aplikace. Svým ovládáním velmi připomíná komerční MS Office, se kterými je také kompatibilní. Jeho silnou stránkou je integrace jednotlivých aplikací a mnoho doplňkových služeb, jako je například export do PDF.

Domovská stránka: www.OpenOffice­.org

 

KOffice

Koffice

Balík, který je určen pro prostředí KDE, ale je možno jej použít i jinde. V porovnání s OpenOffice.org není tak komplexní, ale zato je rychlejší a obsahuje vše důležité pro běžnou kancelářskou práci.

Domovská stránka: www.koffice.org

 

Grafické editory

 

Gimp

Gimp

Populární multiplatformní bitmapový editor, který je díky široké paletě funkcí často srovnáván například se známým Adobe Photoshop. Gimp je vhodný jak pro jednoduché úpravy fotografií, tak i pro komplexní zpracování a tvorbu bitmapové grafiky.

Domovská stránka: www.gimp.org

 

Blender

Blender

Jedná se o 3D modelovací software, který si díky svým schopnostem získal řadu příznivců na mnoha operačních systémech. S jeho pomocí je možno vytvářet jak statické obrázky, tak i drobné sekvence nebo i celá videa. Díky široké komunitě, která kolem něj vznikla, je možno pro Blender získat řadu rozšíření, materiálů a dalšího příslušenství.

Domovská stránka: www.blender.org

 

Přehrávače médií

MPlayer

MPlayer

Pravděpodobně nejrozšířenější přehrávač video a audio souborů pro Linux. Vyniká zejména širokou podporou mnoha kodeků a formátů souborů. Dokáže si poradit i s poškozenými video soubory a má řadu voleb k jejich opravě a vylepšení. Součástí MPlayeru je také utilita MEncoder, která provádí enkódování a převod videa.

Domovská stránka: www.mplayerhq.hu

 

Xine

Xine

Přehrávač videa, který je oblíben hlavně díky pohodlnému ovládání a pro uživatele MS Windows bude pravděpodobně nejpříjemnější. Má také podporu mnoha běžných kodeků a podporuje všechny podstatné funkce. Existuje i několik nadstaveb, například pro prostředí Gnome nebo KDE.

Domovská stránka: xinehq.de

 

Zdroj: www.root.cz