Jak na Internet

15.12.2010 16:22

 

Úvod

 

První věcí, kterou nejspíš budete po instalaci a spuštění Ubuntu chtít, je nastavit fungující připojení k Internetu. Mnoho druhů připojení funguje v Ubuntu hned po instalaci. Pokud tomu u vás tak není, bude nutný menší ruční zásah.

Existuje několik různých cest jak se připojit k Internetu. Můžete mít širokopásmové připojení (např. ADSL, kabelová televize), vytáčené připojení (např. 56 kbit/s modem) nebo můžete k Internetu přistupovat přímo přes vaši místní síť (např. bezdrátovou nebo kabelovou).

Přejděte prosím na sekci odpovídající vašemu druhu připojení.

 

Širokopásmové připojení

 

Pokud máte ADSL přípojku nebo kabelový modem (Internet přes kabelovou televizi), je zde několik možností v závislosti na typu modemu. Pokud máte možnost ovlivnit typ modemu, v každém případě vyberte modem připojený k Ethernetovému rozhraní počítače. S USB modemy jsou velké komplikace.

 

Ethernetový modem (pppoe)

 

Pokud je váš modem propojený s PC pomocí síťového Ethernet kabelu, tak nejspíš budete chtít nastavit pppoe připojení. Protože v dnešní době tyto modemy často integrují také router (pokud zařízení nastavujete pomocí webového prohlížeče, pak pravděpodobně obsahuje router), postupujte dle instrukcí od výrobce modemu. Pár rad můžete také najít níže, v části Místní síť.

Postup, jak nastavit pppoe připojení najdete na stránce ADSLPPPoE.

 

Návody pro konkrétní poskytovatele

 

 

USB modem

 

Toto připojení nejvíce závisí na typu modemu který používáte. USB je daleko od ideálního zařízení pro přístup k síti. Pokud můžete, raději pořiďte ethernetový modem, ušetříte si tak spoustu starostí. Pokud máte modem, který muže být připojen i ethernetovým, i USB kabelem, měli byste použít ethernet připojení.

Pokud máte 3G modem Huawei, např. od operátora Vodafone, stačí stahnout instalační balíček Vodafone Connect Card Driver for Linux, poslední verze 1.99.17 (Beta) s názvem: "Debian for i386" ze stránky Betavine - Vodafone Mobile ....Instalaci spustíme pomocí GDebi Package Installer, který je k dispozici ve zdrojích. Dále stačí již jen připojit zařízení k počítači, vyhledat ikonku "vodafone", a to v Applications - Internet - Vodafone Mobile Connect Card Driver for Linux. Vyberte Device Settings : "Known Devices" - "Enter" a počkejte na vyžádání Vašeho PIN. Následuje potvrzení Vašeho operátora spolu s vyplněním nastavení, konfigurace - u Vodafonu bývá vše přednastaveno, jen potvrdíme, a hotovo.

V případě, že se nic automaticky nenastaví, postup je následující: v hl. Menu "Tools" - "Profiles" - "New Profile" vyplníme Profile Name, např. jmeno USB modemu, dále v Username a Password: "vodafonecz", a v APN host: "dataplus.vodafone.cz", ostatní políčka necháme prázdná.

Nyní již stačí jen kliknout a připojit se k internetu, přes tlačítko: "Connect". Pokud nedojde k připojení, zkuste USB modem odpojit od počítače a zavřít všechna okna. Znovu připojte USB modem Huawei a přihlášte se. (Vyzkoušeno na OS Gutsy Gibon, Hardy Heron, ale i např. na eeePC, OS Xandros.) Pokud máte jiný USB modem, podívejte se na stránku UsbAdslModem.

 

Návody pro konkrétní poskytovatele

 

 

Vytáčené připojení

 

Pokud máte vytáčené připojení, 56 kbit/s nebo pomalejší modem, podívejte se na stránku DialupModemHowto IconsPage/en.png, najdete tam zprovoznění mnoha typů modemů.

 

 

Místní síť - bezdrátová, kabelová apod.

 

Pokud se můžete připojit přes místní síť, tak konfigurace záleží na nastavení celé sítě.

Pro informace o konfiguraci prosím kontaktujte správce dané sítě.

Pokud se připojujete pomocí routeru v domácí síti, prostudujte si dokumentaci k routeru. Základní nastavení Ubuntu možná bude fungovat bez potřeby úprav.

Můžete nakonfigurovat síťové rozhraní, přes které se připojujete, k použití DHCP (dynamická konfigurace, obvykle základní nastavení) nebo k použití specifické IP adresy, brány a DNS serveru. Před začátkem konfigurace připojení k internetu se ujistěte, že vaše síťová nebo Wi-Fi je nainstalována a funkční.

Více informací o zprovoznění bezdrátové sítě najdete v článku Wi-Fi.

 

Mobilní telefon

 

Pokud si přejete připojit se k Internetu přes modem integrovaný do mobilního telefonu, pročtěte si stránku BluetoothDialup a Bluetooth kde naleznete informace o konfiguraci PPP vytáčení skrz Bluetooh kompatibilní telefon. Na stránce CableDialup naleznete informace pro připojení k Internetu pomocí telefonu připojeného pomocí USB kabelu. Další informace též můžete nalézt v sekci Hardware.

 

WM6 telefony (SmartPhone)

 

WM6 telefony umožňují sdílet svůj mobilní internet (GPRS, Edge, HSDPA, 3G) po USB kabelu nebo přes Bluetooth s pomocí tzv. PAN sítě (Personal Area Network). Připojení k internetu je v současné verzi Ubuntu velmi jednoduché:

 

Internet po USB

 

  1. Na WM6 telefonu spusťte aplikaci Internet Sharing, zvolte USB a stiskněte Connect.

  2. Propojte USB kabelem telefon a PC ( v liště Ubuntu v ikoně sítí vznikne nová drátová síť RNDIS, která bude obsahovat autoconnect eth1 interface - ten se automaticky připojí ).

 

Internet přes Bluetooth

 

  1. Na liště Ubuntu PC přes bluetooth ikonu spárujte svůj telefon s počítačem ( při párování povolte volbu Přístup k internetu prostředníctvím mobilního telefonu )

  2. Na WM6 telefonu spusťte aplikaci Internet Sharing, zvolte Bluetooth PAN a stiskněte Connect.

  3. Na liště Ubuntu PC přes ikonu sítí klepnětě v sekci Dostupné na zařízení 00:00:00:00:00:00 PANU ( namísto nul uvidíte platné ID zařízení ).

Zdroj: wiki.ubuntu.cz