Česká diakritika v doménách odmítnuta

19.11.2010 23:42

 

Každé dva roky provádí organizace CZ.NIC průzkum, ve kterém se uživatelů ptá, zda by chtěli zavést diakritiku v české doméně .cz. Výzkum se nyní konal již potřetí a opět byla diakritika jednoznačně odmítnuta. U firemních uživatelů dokonce opět přibylo těch, kteří jsou jednoznačně proti zavedení IDN.

 

Sdružení CZ.NIC, správce domény .CZ, už počtvrté provedlo svůj průzkum týkající se zavedení diakritiky v české doméně. Průzkum se opakuje každé dva roky a ve všech dosavadních případech se internetová veřejnost jednoznačně vyjádřila proti zavedení IDN v česku. Podrobně jsme se zavedení diakritiky věnovali v článku Doménová jména s národními znaky opět na scéně.

Posledním dvěma průzkumům jsme se věnovali v samostatných článcích: CZ.NIC: nový výzkum zájmu o domény s národními znaky a Diakritika v doméně .cz opět odmítnuta. V případě firemních respondentů bylo odmítnutí razantnější a zaznělo u více než 80 procent dotazovaných. Jednotlivci odmítali zavedení IDN ve více než 60 procentech  případů.

Sdružení CZ.NIC od začátku tvrdí, že čeká jen na případný pokyn od uživatelů. Po technické stránce je na případné zavedení IDN sdružení připraveno. Nespustí jej však dříve, než o něj bude v řadách uživatelské komunity převládat zájem, zní dlouhodobý postoj organizace CZ.NIC. Sdružení dlouhodobě proklamuje, že nehodlá podporu národních domén spustit dříve, než si o ni řeknou uživatelé.

Platnost tohoto principu nedávno potvrdil ředitel organizace Ondřej Filip v rozhovoru pro Root.cz. Navíc odpovídal i na otázku, jak dlouho hodlá CZ.NIC průzkumy zachovat: Pokud by trend byl dlouhodobě klesající a zájem o IDN by i nadále zcela zřetelně klesal, pak se samozřejmě můžeme rozhodnout to ukončit a nevyhazovat peníze za zbytečné průzkumy. V dohledné době ale máme v plánu je zachovat, protože se během nich ptáme i na další názory, které nesouvisejí s IDN.

Nyní byly zveřejněny v pořadí čtvrté výsledky průzkumu za rok 2010 a česká internetová veřejnost počtvrté v řadě odmítla zavedení diakritiky do systému domén .CZ. Šetření pro CZ.NIC prováděla firma Markent a proti zavedení systému IDN se tentokrát vyslovilo 87 procent respondentů z řad organizací a 62 procent oslovených běžných uživatelů internetu. V prvním případě jde o nárůst oproti poslednímu průzkumu v roce 2008 o 6 procen­tních bodů, druhý představuje pokles o 4 procentní body.

 

Zdroj: www.root.cz