Audio/Video komunikace

15.12.2010 16:44

 

Úvod

 

IconsPage/IconGlobe.png Častou potřebou dnešní doby je komunikovat hlasově, nebo i obrazově s dalšími lidmi. Začínají se objevovat programy, které toto umožňují za využití Internetu. Zde je stručný seznam takovýchto nejznámějších audio/video komunikačních programů dostupných v {*} Ubuntu.

IconsPage/eyes.png S touto tématikou úzce souvisí téma telefonování po Internetu, které vám dovoluje nejen komunikovat mezi počítači, ale i dovolat se na běžné telefonní a mobilní linky. S níže uvedenými programy jsou tyto možnosti často velmi provázané. Čtěte VoIP.

 

Programy

 

 

Využívající otevřený protokol

 

Pokud používáte program využívající nějaký standardizovaný otevřený protokol (nejčastěji SIP), většinou tento protokol podporuje i velká řada jiných klientů. Můžete si tedy bez problémů volat mezi nimi, nebo i klientský program změnit, kdykoli se vám zlíbí.

 

Využívající uzavřený protokol

 

Pokud používáte program využívající uzavřený protokol, jste omezeni pouze a jenom na tento program. Nemůžete si najít a používat jiný program, pokud vám stávající nevyhovuje. Stejně tak každý, s kým chcete komunikovat, musí mít tento jediný a žádný jiný program. Využití programů s uzavřeným protokolem tedy upřímně nedoporučujeme.

  • Skype - audio, video

  • Ventrilo - audio, určené hlavně pro skupinovou komunikaci při hraní her

 

Odkazy

Dva proti Skypu

 

Zdroj: wiki.ubuntu.cz